Προκηρύσσεται το έργο των αγροτικών δικτύων

0

Στις συμμαχίες που θα αναπτυχθούν για τη διεκδίκησή του, μετατοπίζεται τώρα το ενδιαφέρον για το έργο, ύψους 161 εκατ. ευρώ, Rural Broadband – «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης Αξιοποίησης των Υποδομών» – το οποίο προκηρύσσεται αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

broadband_rural

Εκτιμάται ότι στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν εκτός από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κατασκευαστές δικτύων και κατασκευαστές υλικών τηλεπικοινωνιακού υλικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων  έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Το Rural Broadband αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες  αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας. Θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάπτυξη των σχεδιαζόμενων υποδομών δικτύου στις περιοχές – στόχους και την παροχή   σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Το μοντέλο επένδυσης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ στηρίζεται στη βάση λογικής DBFO (Design, Build, Finance, Operate) και αφορά ολική δημόσια χρηματοδότηση του κεφαλαιουχικού κόστους (Capex). Οι Ιδιωτικοί Φορείς Σύμπραξης (ΙΦΣ) (έως 3 βάσει του αρχικού σχεδιασμού) που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα κληθούν να αναπτύξουν, να θέσουν σε λειτουργία (μορφή BOT)  και να διαχειριστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα δημόσιο δίκτυο ευρυζωνικών υποδομών, το οποίο θα υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υποδομών σε παρόχους τηλεπικοινωνιών για προσφορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τελικούς χρήστες (πολίτες και επιχειρήσεις).

Η δράση  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» και το «ΠΕΠ Μακεδονίας  – Θράκης», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους καθώς και από Ιδιωτική Δαπάνη προερχόμενη από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου.

Daskalakis-gg-tilepikoinomionΟ Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μενέλαος Δασκαλάκης δήλωσε σχετικά: «Με το έργο Rural Broadband η Ελληνική πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή γρήγορου internet σε χαμηλές τιμές στις αγροτικές περιοχές της χώρας αλλάζοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η ελληνική περιφέρεια. Το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διασυνδέει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την ανάπτυξη των ευαίσθητων αυτών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά. Είναι ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και προόδου για τις περιοχές αυτές που σήμερα στερούνται ενός αγαθού το οποίο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης,  ενημέρωσης και εξέλιξής τους.»

Share.

Leave A Reply