Παρασκευή, 9 Ιουνίου

Βρίσκει το βηματισμό του το έργο των αγροτικών δικτύων

0

Στην προδημοσίευση της προκήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Rural Broadband» – «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών», αρχικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) προχώρησε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

rural3

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)ενώ η τελική προκήρυξή του προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο στόχος του είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας (5.493 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές ή περίπου το 40% – 45% της ελληνικής επικράτειας) στις οποίες δεν παρέχεται ούτε η βασική ευρυζωνική πρόσβαση και περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες. 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών η προκαταρκτική προκήρυξη του έργου εξυπηρετεί την ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να σταθμίσουν τις λεπτομέρειες και να έχουν ικανό χρόνο να προετοιμαστούν για την υποβολή των προσφορών κατά την τελική προκήρυξη.

Η δράση χρηματοδοτείται από τα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» και το «ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους καθώς και από Ιδιωτική Δαπάνη προερχόμενη από τους υποψήφιους αναδόχους του έργου.

Το τεύχος διακήρυξης του έργου, το οποίο είχε τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2012, βελτιώθηκε μετά από τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JASPERS), λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Στα οφέλη του έργου περιλαμβάνεται η ενίσχυση τομέων όπως ο τουρισμός με την προσέλκυση περισσότερων και υψηλότερου επιπέδου τουριστών που σήμερα θεωρούν την ευρυζωνική σύνδεση ως μια βασική υπηρεσία που πρέπει να απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα. Επίσης εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές που σήμερα είναι αποκλεισμένες λόγω ανεπαρκών τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του έργου για την ελληνική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε : «η δυνατότητα γρήγορου internet σε χαμηλές τιμές στις αγροτικές περιοχές αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική περιφέρεια. Το έργο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, συνδέει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, διευκολύνει βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, βοηθά την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, δημιουργεί νέα δίκτυα ανθρώπων με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα.»

Share.

Leave A Reply