Πράσινο φως για το VDSL

0
 
Πρώτο βήμα προς τη διάθεση υπηρεσιών VDSL, χαρακτηρίζεται η έγκριση από την ΕΕΤΤ των τιμών του ΟΤΕ για τη διάθεση προς τους υπόλοιπους παρόχους, υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω VDSL. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, ο καταναλωτής για να αποκτήσει VDSL θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πελάτης του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, οι υπόλοιποι πάροχοι το αργότερο εντός έξι μηνών από την ισχύ της απόφασης, και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος να παρέχει χονδρικές υπηρεσίες, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω δικτύου VDSL. Σημειώνεται πως το VDSL αποτελεί την εξέλιξη του ADSL και οι ταχύτητες που προσφέρει φθάνουν έως και τα 50 Mbps, όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, σε σχέση με τα έως 24 Mbps που δίνει η υπάρχουσα τεχνολογία.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η κατάθεση της πρότασης από τον ΟΤΕ έγινε πριν από 1,5 μήνα, τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση της σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών. Η ΕΕΤΤ δεν ανακοίνωσε τις τιμές χονδρικής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες , για το 2011 είναι:
• Παράδοση στον κόμβο
o 30Μbps: 10,69
o 50Μbps: 11,56
• Παράδοση στο BRAS
o 30Μbps: 11,82
o 50Μbps: 13,44
• Τέλος ενεργοποίησης: 41,66
Ένα σημείο που χρήζει διευκρίνισης, είναι πότε ακριβώς θα μπορεί ο ΟΤΕ να προσφέρει ο ίδιος εμπορικά λιανικές συνδέσεις VDSL. Το σίγουρο είναι πως αν παρέλθει το εξάμηνο και δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλον πάροχο, τότε θα μπορεί να το κάνει. Όμως, υπάρχει και η άποψη ότι αν στο μεσοδιάστημα κάποιος από τους ανταγωνιστές ξεκίνησει την εμπορική διάθεση, τότε θα μπορεί και ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα ότι οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕΤΤ, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών.
Πάντως, ήδη υπάρχουν αρκετά παράπονα και αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕΤΤ βιάστηκε να εγκρίνει τις τιμές χωρίς να έχει λάβει υπόψη της διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, υπάρχει θέμα με την έγχυση ισχύος στο δίκτυο που δημιουργεί παρεμβολές σε υφιστάμενες ADSL υποδομές. Όμως, το πιο σημαντικό θέμα είναι πως δεν προσφέρεται η δυνατότητα παροχής «Naked VDSL», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αναγκάζουν τον πελάτη να επιστρέψει στον ΟΤΕ τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, αν θέλει VDSL, καθώς η χονδρική διάθεση αφορά τις υπηρεσίες μέσω ΑΡΥΣ. Μόνη εναλλακτική είναι η επένδυση σε καμπίνες VDSL σε επίπεδο ΚΑΦΑΟ, όμως, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα απλό.

 


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply