Ικανοποίηση Ζαρκαλή για την πορεία της Wind

0

Ικανοποιημένος από την πορεία της Wind το 2017 και αισιόδοξος για το 2018 είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Νάσος Ζαρκαλής, ενώ κατά τη συνέντευξη Τύπου, πριν από λίγη ώρα, για τα αποτελέσματα της εταιρείας, ήταν φειδωλός στις απαντήσεις του αναφορικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση της Forthnet.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση Forthnet, προσθέτοντας ότι ακόμα υφίστανται παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει και τη συνεργασία της Wind με τη Vodafone όσον αφορά τη διεκδίκηση της εισηγμένης (έχουν καταθέσει από κοινού δεσμευτική προσφορά) λέγοντας επίσης πως υπάρχουν σημεία που θα διευκρινιστούν μελλοντικά. Αναφορικά με το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες προκριθούν από τις πιστώτριες τράπεζες, ο επικεφαλής της Wind απάντησε κατηγορηματικά «όχι», θυμίζοντας ότι στην αγορά δραστηριοποιείται ένας πολύ μεγάλος παίχτης με μερίδιο 60%, εννοώντας τον ΟΤΕ.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο κ. Ζαρκαλής είπε πως είναι απολύτως λανθασμένα τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες είναι ακριβές, σημειώνοντας ότι συγκρίνονται οι ονομαστικές τιμές, οι οποίες δεν ισχύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διάστημα 2010-2017, το κόστος μονάδας χρήσης ομιλίας και δεδομένων για τους πελάτες της Wind έχει μειωθεί κατά 94%.

wind-2017

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το 2017 ήταν έτος ισχυρών επιδόσεων για τη Wind, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και για την πορεία της, φέτος. Αναλυτικότερα, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση, η Wind σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 102,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα. Στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση εσόδων ήταν 2,8%, η αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου 4,1% και στους χρήστες smartphone 25,2%. Η κάλυψη σε δίκτυο 4G βρίσκεται πλέον στο 87%, ενώ καταγράφονται περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet. Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.

Στη σταθερή τηλεφωνία, η πελατειακή βάση των χρηστών με απελευθερωμένη γραμμή (LLU & NGA) ήταν 5,9% και οι συνδρομητές με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet είναι 219.000. Το μερίδιο της στις απελευθερωμένες γραμμές έχει διαμορφωθεί σε 28,1%.

Οι επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας το 2017 ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος δύνανται να φθάσουν τα 105 εκατ. ευρώ με κατώτερο ύψος τα 95 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ζαρκαλής, το ύψος τους «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της ελληνικής πραγματικότητας να απορροφήσει τις επενδύσεις που έχουμε πρόθεση να κάνουμε».

Στο τέλος του 2017, η Wind είχε ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ (έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο 106,6 εκατ. ευρώ) η οποία προορίζεται μεταξύ άλλων και για την εξαγορά της Forthnet.

Αναφορικά με το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η διοίκηση της Wind παρουσίασε την εκτίμηση ότι το 2017 σημειώθηκε αύξηση 1,4% στα έσοδα της κινητής και 1,2% στη σταθερή με το σύνολό τους να διαμορφώνεται σε 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση σε σχέση με το 2008 είναι 43%. Η σταθεροποίηση των εσόδων αποδίδεται στη βελτίωση του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος και στην άνοδο της υπηρεσίας δεδομένων, εξ αιτίας και των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι μετά το Πάσχα, η Wind θα ανακοινώσει την είσοδό της στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Το διάστημα αυτό γίνεται πιλοτική χρήση της νέας υπηρεσίας από περίπου 1.500 χρήστες.

Η Wind προσφέρει υπέρυψηλές ταχύτητες σύνδεσης, τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου ενιαμήνου του 2018, αυτό θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά, ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.