Η ανάγκη για ξεκάθαρο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ξανά στο προσκήνιο

0

Για πολλοστή φορά οι επικεφαλής των OTE, Vodafone και Wind τόνισαν την ανάγκη για ξεκάθαρο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Η ευκαιρία δόθηκε χθες στα γραφεία της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) κατά την υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz, η οποία απέφερε στο δημόσιο ταμείο έσοδα ύψους 201,45 εκατ. ευρώ.

Η εκδήλωση στην ΕΕΤΤ πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία έχει προηγηθεί ένταση μεταξύ της Επιτροπής και του ΟΤΕ με κεντρικό θέμα την ρύθμιση και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έγκριση των τιμολογιακών του πακέτων, αλλά και φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της Vodafone με επίκεντρο το ποιος επενδύει. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης στη σύντομη ομιλία του στην αρχή της εκδήλωσης υπογράμμισε το γεγονός ότι στη χώρα επενδύσεις γίνονται κυρίως από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα, πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με φωνές».

dimitris-tsamakis

Μείζον πρόβλημα παραμένει το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ να επισημαίνει χθες ότι δεν αρκεί οι πάροχοι να επενδύουν, πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προοπτική της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, το 5G, λέγοντας πως είναι γνωστό ότι αυτή η τεχνολογία χρειάζεται πολύ πιο πυκνό δίκτυο κεραιών. «Αν δεν διευθετηθούν τα προβλήματα στην αδειοδότηση» σημείωσε «δύσκολα θα δούμε 5G στη χώρα μας».

Ο ΟΤΕ για την ανανέωση των εν λόγω αδειών στη ζώνη των 1800 MHz διέθεσε κεφάλαιο ύψους 83 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι επιπλέον στο 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχει εξαγγείλει μέχρι το 2020 για τα δίκτυα νέας γενιάς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης αφού σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία τα επόμενα 15 χρόνια θα αλλάξουν τα δεδομένα πολύ περισσότερο από ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε πως «είναι ειρωνεία από τη μια μεριά να γίνονται επενδύσεις στο φάσμα και από την άλλη να μας απασχολούν θέματα αδειοδότησης των κεραιών». Η Vodafone για την ανανέωση της παραχώρησης του συγκεκριμένου φάσματος διέθεσε 59,2 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2011 έως σήμερα έχει καταβάλει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ή ανανέωση φασματικών περιοχών που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής στη σύντομη ομιλία του αρχικά αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό που έχει προχωρήσει στην εταιρεία καθώς στη στήριξη των μετόχων της (Golden Tree και Cyrus Capital επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαθέτουν το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου) η οποία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στην προοπτική της. Κατέληξε επίσης με την παραίνεση προς την Πολιτεία και την ΕΕΤΤ να διευκολύνουν με το θεσμικό πλαίσιο τις επενδύσεις. Όπως επίσης είπε «η χορήγηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων εντάσσεται στο πενταετές πλάνο επενδύσεων της Wind ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως το 2020».

Share.

Leave A Reply