Επενδυτική πλατφόρμα για ευρυζωνικές υποδομές σχεδιάζει η γενική γραμματεία Επικοινωνιών

0

Τη δημιουργία μια επενδυτικής πλατφόρμας (investment platform) ειδικά για ευρυζωνικές υποδομές, ώστε να διευκολυνθούν οι φορείς που θέλουν να επενδύσουν σε αυτές, εξετάζει η γενική γραμματεία Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών.

 apotamieush600_161213

Σύμφωνα με το σκεπτικό του γενικού γραμματέα Δημήτρη Τζώρτζη, όπως το διατύπωσε πρόσφατα σε Ημερίδα, στο σχήμα αυτό θα συμμετάσχουν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία (αναλαμβάνοντας τον υψηλότερο κίνδυνο – first loss), από το πακέτο Juncker και από εμπορικές τράπεζες, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους φορείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ευρυζωνικές υποδομές.

Ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι το κίνητρο για τη δημιουργία της επενδυτικής αυτής πλατφόρμας σχετίζεται με τη δυνατότητα συνδυασμού των δεσμευμένων πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων με πόρους του πακέτου Juncker, ενώ ως παράδειγμα αναφέρει το εξής: Στο πρόσφατο παρελθόν στο έργο Rural Broadband (ευρυζωνικό δίκτυο στις αγροτικές περιοχές) διαπιστώθηκε ότι αν και το έργο ήταν βιώσιμο για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, κάποιοι εξ αυτών δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν της χρηματοδότηση της ιδιωτικής τους συμμετοχής με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Έτσι είχαμε σχετικά περιορισμένο ανταγωνισμό στη διαγωνιστική διαδικασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα δίκτυα νέας γενιάς χρειάζονται κινήσεις όπως η παραπάνω, ωστόσο, το ζητούμενο πλέον είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση και αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδέες όπως αυτή του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών να υλοποιηθούν προς όφελος της χώρας.

 

Share.

Leave A Reply