Με το βλέμμα στραμμένο στις αποτιμήσεις

0

Οι αποτιμήσεις θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες καθώς η σημερινή μετοχική διάρθρωση της Forthnet μετά την αύξηση κεφαλαίου θεωρείται προσωρινή και απαρχή εξελίξεων. 

monopoly

Με δεδομένο ότι οι Vodafone και Wind, έχουν κάνει σαφές το ενδιαφέρον τους, το που θα καταλήξει η Forthnet θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις που θα γίνουν αποδεκτές από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Με άλλα λόγια ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, η Emirates International Telecommunications (EIT) η οποία μέσω της Forgendo ελέγχει το 44,022%, παραμένει ρυθμιστής. Με βάση την πάγια τακτική της δεν βιάζεται και προφανώς θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει όποια λύση εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της. 

Στελέχη των Vodafone και Wind αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει διαμορφωθεί οποιαδήποτε τελική συμφωνία προσθέτοντας ότι θα χρειασθεί περαιτέρω χρόνος για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό θεωρείται και το αν ο μετασχηματισμός του τηλεπικοινωνιακού τοπίου θα επέλθει με εξαγορές ή με συγχωνεύσεις, ακόμα και το αν τελικά η Forthnet θα μείνει ενιαία με τη Nova ή θα πωληθούν (ή συγχωνευτούν) χωριστά η σταθερή τηλεφωνία και η συνδρομητική τηλεόραση.

Αναφορικά με τις δυνατότητες των δύο, Vodafone και Wind, οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Αναμφισβήτητα το Vodafone Group έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να υποστηρίξει μια ακριβή κίνηση στην Ελλάδα για να αυξήσει το μερίδιό του. Εκτιμάται ότι αρχικά θα το πράξει μεγαλώνοντας τη συμμετοχή του στη hellas online αν και, όπως λέγουν στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ειδικά μετά την τελευταία αναδιάρθρωσή της, οι διαπραγματεύσεις για το τίμημα δεν θα είναι …περίπατος.

Την ίδια στιγμή η Wind έχει την καταστατική μειοψηφία στη Forthnet και μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης έχει συμμαχία με τον όμιλο του Π. Γερμανού και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως είναι ο Σ. Κομινάκης ο οποίος συνετέλεσε στην αρχική εξαγορά ποσοστού στην Forthnet. Με βάση τα παραπάνω ένας νέος αιφνιδιασμός από την πλευρά της Wind δεν αποκλείεται. Σχετική με τις εξελίξεις εκλαμβάνεται και η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Wind με τον Κώστα Τσαγκανό ο οποίος προερχόμενος από την Olympia Development (όμιλος Π. Γερμανού) ανέλαβε καθήκοντα γενικού εμπορικού διευθυντή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Share.

Leave A Reply