Σε νομοθετικό τέλμα καρκινοβατεί το ΣΗΛΥΑ

0

wimax-antennas

Μετά από 1,5 χρόνο, αντί των 6 μηνών που όριζε ο νόμος 4070/2012 προωθείται από τo υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για «Τη ρύθμιση των διαδικασιών και την εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) χορήγησης αδειών κατασκευών κεραιών και σχετικών θεμάτων».

Με την εν λόγω ΚΥΑ ορίζονται οι φορείς που έχουν υποχρέωση να ενταχθούν στο ΣΗΛΥΑ και είναι, εκτός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) – οι προαναφερόμενες αρχές έχουν ήδη μπει στο ΣΗΛΥΑ – οι αρμόδιες για την εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι αρμόδιες για την εφαρμογή της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών, οι αρμόδιες για τη χορήγηση πολεοδομικής έγκρισης υπηρεσίες καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παροχή άδειας έγκρισης ή γνωμάτευσης για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών. Όπως επίσης αναφέρεται εφόσον εκφράσουν σχετικό ενδιαφέρον στο ΣΗΛΥΑ δύναται να εγγραφούν φορείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ως εκ τούτου η περιβόητη ΚΥΑ για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να υπογραφεί εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών.

Το όλο θέμα θεωρείται κάπως τυπικό, αφού θα μπορούσε (και το πράττει ως ένα βαθμό) το ΣΗΛΥΑ να λειτουργήσει και χωρίς τη συγκεκριμένη ΚΥΑ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως ακόμα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και το πιθανότερο είναι σημαντικός αριθμός υφιστάμενων κεραιών να μην έχει λάβει άδεια μέχρι την προθεσμία του Μαρτίου του 2014. Ακόμη, στο μεταξύ και αν ορίστηκαν οι υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να μπουν στο ΣΗΛΥΑ, δεν είναι δεδομένο ότι αυτές θα το πράξουν, τουλάχιστον σε εύλογο διάστημα. Με άλλα λόγια για να λυθεί το αδειοδοτικό των κεραιών μάλλον θα χρειασθεί προηγουμένως να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δημοσία διοίκηση η οποία βεβαίως για όλους τους γνωστούς λόγους βρίσκεται σε μια διαρκή αναταραχή.

Share.

Leave A Reply